علمی

لطفا برای پیشرفت وبلاگ در نظرسنجی ها شرکت کنید

علمی

لطفا برای پیشرفت وبلاگ در نظرسنجی ها شرکت کنید

مطالبی درباره چوب MDF



Malaysia Rubber Wood MDF

مقدمه : تولید ام.دی.اف بخاطر توسعه تکنولوژی های جدید ساخت، در سرتاسر جهان در حال افزایش است. امروزه از MDF بجای چوب در مواردی که مقاومت به حشره و قارچ لامز باشد، به مقدار زیادی استفاده می شود. این تحقیق که در دانشگاه استانبول ترکیه و با همکاری دپارتمان فرآورده های جنگل سازمان کشاورزی آمریکا صورت گرفته توانایی قارچ های پوسیدگی قهوه ای و سفید را در تخریب MDF ساخته شده از گونه های چوبی مختلف با استفاده از اندازه گیری کاهش وزن، مورد ارزیابی قرار می دهد.
برای ساخت MDF از برون چوب و درون چوب کاج، راش و بلوط اروپا استفاده شد. مقاومت به پیوستگی قارچ طبق استاندارد ASTMD2017-81 در برابر دو قارچ پوسیدگی سفید، Gloeophyllum trabeum و Postia Placenta و یک قارچ پوسیدگی سفید، Trametes versicelor مورد آزمایش قرار گرفت. مقاومت به موریانه نمونه های چوب و MDF نیز در مقابل موریانه زیر زمینی شرقی ازمایش شد. نمونه های MDF ساخته شده از بلوط و مخلوط گونه ها مقاومت بالایی در مقابل پوسیدگی قارچی داشتند. فقط کاج، بلوط و نمونه های MDF ساخته شده از مخلوط گونه ها در اثر پوسیدگی، 25 درصد یا کمتر کاهش وزن داشتند، در نتیجه طبق استاندارد ASTMD20-81، جزو نمونه های مقاوم طبقه بندی م شوند. نمونه های MDF ساخته شده از بلوط در مقایسه با چوب بلوط عملکرد بهتری داشتند. کهنگی 1 تسریع شده طبق استاندارد ASTMD1037-96 قبل از آزمایش، مقاومت به قارچ نمونه ها را کاهش داد. برخلاف مقاومت به قارچ، نمونه های MDF ساخته شده از راش و مخلوط گونه ها افت وزن زیادی را در اثر حمله موریانه بعد از 4 هفته نشان دادند. به هر حال، هیچکدام از نمونه های MDF در مقابل حمله موریانه ها مقاوم نبودند. در شرایط سخت، برای افزایش مقاوم MDF به حمله موریانه، لازم است قبل از ساخت تخته از مواد شیمیایی موریانه کش استفاده شود.
MDF پانل چوبی متشکل از الیاف چوبی است که با استفاده از رزین و تحت فشار و حرارت به هم چسبیده اند. پانل های MDF دارای وزن مخصوص بین 5/0 تا 88/0 بوده و برای کاربردهای ساختمانی و غیر ساختمانی بسیار استفاده می شود. در سال های اخیر، در صنعت MDF تغییرات زیادی رخ داده است. تولید فراورده های MDF به شدت در سال افزایش است و کارخانجات جدیدی در سرتاسر جهان برای تولید این محصول احداث شده است. MDF بطور گسترده در ساخت مبلمان مونتاژ شده و مونتاژ نشده، کشو ها، قطعات دکوراتیو و کابینت سازی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین امروزه به جای تخته لایه نازک و تخته فیبر فرایند تر، از MDF در ساخت رویه های درب استفاده می شود. معمولا پانل های چوبی در مقایسه با چوب ماسیو، مقاومت به پوسیدگی بیشتری دارند، ولی با وجود این مورد حمله عوامل پوسیدگی نیز قرار می گیرند. Chung (1999) نشان داد که پانل های چوبی همانند چوب ماسیو به حمله میکروارگانیسم ها ساس هستند. پانل های چوبی ساخته شده با چسب فنل بخاطر مقاومت در برابر آب و رطوبت بالا در ساختمان سازی استفاده می شوند، با وجود این تحقیقات نشان داده است که تخته های ساخته شده با چسب فنل به همان اندازه تخته های ساخته شده با چسب اوره به حمله قارچ، حساس هستند Chow (1999) جذب آب در پانل های چوبی در پیشرفت پوسیدگی در آن ها موثر است. مقاومت به تخریب بیولوژیکی پانل های چوبی به مقاومت اتصالات چسب در این پانل ها بستگی دارد و تخریب بیولوژیکی در ابتدا اثر خود را در اتصال چسب نشان می دهد.
از طرفی مقاومت به پوسیدگی MDF به الیاف چوب مورد استفاده در ساخت تخته پانل بجای الیاف چوب کم دوام، مقاومت این پانل ها را در برابر حمله بیولوژیکی بهبود می بخشد. موریانه های زیرزمینی باعث تخریب شدید چوب و پانل های چوبی ساخته شده از گونه های کم دوام چوبی می شود. پانل های چوبی ساخته شده از گونه های کم دوام، نسبت به حمله قارچ ها و حشرات مقاوم تر هستند. در این تحقیق، مقاومت نمونه های MDF ساخته شده از 3 گونه چوبی مختلف و مخلوط این گونه ها در برابر تخریب قارچی و حمله موریانه های زیرزمینی شرقی مورد ارزیابی قرار گرفته است. هدف این تحقیق، این است که مشخص شود که آیا تخته های ساخته شده از گونه های چوبی مختلف در شرایط آزمایشگاهی تحت تاثیر حمله موریانه و تخریب قارچی قار می گیرند یا نه؟

انواع MDF با خواص ویژه
به طور کلی می توان تخته فیبرهای نیمه سنگین را از نظر خواص و ویژگی های آنها در دو گروه ،تخته فیبر نیمه سنگین با خواص معمولی و یا خواص ویژه طبقه بندی کرد:
تخته های صنعتی خاص دارای ویژگی هایی علاوه بر مشخصات معمول MDF هستند که با اعمال تغییرات در پروسه تولید، با استفاده از چسب های مختلف یا مواد افزودنی گوناگون تولید می شوند. بعضی از انواع MDF های خاص و موارد استفاده آنها به شرح زیر هستند:




1. MDF نازک (Thin MDF)
این تخته ها به کلاسهای خیلی نازک mm8/1 تا mm 5/2 ، و از 5/2 تا 6 میلی مترو 4 تا 6 میلی متر تقسیم می شوند(استاندارد EN-622-5 ) که در کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
از موارد کاربرد عمومی MDF های نازک، کف کشوها، پشت کابینت ها، رویه درها و ... می باشد. تمام روسازی قابل انجام روی MDF معمولی روی MDF نازک نیز اجرا میشود.
از سایر موارد کاربرد MDFهای نازک عبارتند از:
دیوار کوب ها، پوشش های سقف، غرفه های نمایشگاهی، صنایع اتومبیل سازی، رویه لاستیک زاپاس(یدک) پشت صندلی، رویه در، تولید تخته های انحناءدار و ... می باشد.

2. MDF ضخیم(Thick MDF)
MDF های ضخیم طبق استاندارد EN-622-5 به کلاسهای 45-30 میلی متر و 60-45 میلی متر تقسیم شده اند و جهت ساخت سازه های معماری، ستونها، پایه های میز ، طاقها، رویه کاری(کابینت)، کف نیمکت و کلا" مواردی که صفحات ضخیم و بزرگ با خواص ماشین کاری (خصوصا" عمیق) مسطح و با سطوح صاف نیاز است ، استفاده می شوند.

3. MDF با فرمالدئید کم (Low Formaldehyde MDF-E1)
 مقدار انتشار فرمالدئید ازMDF معمولی بسته به نوع چسب ومقدار آن کمی متفاوت است. انتشار فرمالدئید MDF نباید بیشتر ازgr100/mg30 باشد(کلاسE2 طبق استانداردEN-622-1) این کلاس MDF قابل کاربرد در بسیاری از کاربردهای مبلمان و داخل خانه می باشد ولی تهویه مناسب در محل استقرار آنها نیز باید وجود داشته باشد تا فرمالدئید را از محیط خارج سازد.
اما در بعضی موارد لازم است که MDFبا فرمالدئید کمتر یعنی با حداکثر انتشار فرمالدئید gr100/mg9 (استاندارد EN-622-1) استفاده شود. اکنون دربازار، MDF- E1 بعنوان MDF استاندارد معمولی درآمده است. MDFهای با فرمالدئیدهای کمتر و حتی بدون فرمالدئید هم در صورت سفارش مشتری قابل تولید می باشد.
MDF با فرمالدئید کم در مکانهایی که تهویه به خوبی انجام نمیشود ، مرطوب و گرم است و یا ساکنین آن احتیاجات و درخواستهای خاص دارند مثل مدرسه ها، بیمارستانها و... استفاده می شود. همچنین در موزه ها و محل های نمایش نیز از MDF کم فرمالدئید جهت کاستن از خوردگی فلزات استفاده می کنند.

4. MDF مقاوم در برابر رطوبت(MDF.H، (MOISTURE RESISTANT MDF: MDF.HLS
تولید MDF با خاصیت مقاوم در برابر رطوبت بیشتر برای مصارف در رطوبت نسبی محیط حداکثر 80% با بهبود چسب اوره فرمالدئید معمولی مورد استفاده در تولید MDF یا استفاده از یک چسب ضد رطوبت جایگزین امکان پذیر است. تمام خصوصیات مثبت MDF معمولی در این نوع تخته ها به اضافه استحکام طولانی تر و تغییر ابعاد کمتر در اثر رطوبت موجود است.
طبق استاندارد EN-622-5 دو نوع کلاس برای اینگونه تخته ها وجود دارد. یکی MDF.H برای استفاده های عمومی در محیط مرطوب و دیگری MDF.HLS که برای استفاده اوراق متحمل بار در محیط مرطوب می باشد. موارد استفاده MDF مقاوم در برابر رطوبت عبارتند از:
مبلمان حمام و دستشویی، کابینت دور ظرفشویی، کف پوشها، پنجره ها، پله ها ، پروفیلهای خاص و... 

5. MDF مقاوم در برابر حشرات و قارچها
این نوع MDF ها که بیشترین استفاده آنها در تولید بعضی از کفپوشها می باشد دارای مواد ضد حشرات (حشره کش و قارچ کشی) می باشد که باعث می شود از حمله آفات در امان باشد و دوام بیشتری داشته باشد.

6. MDF مقاوم در برابر آتش (Flame Retardant MDF)
برای این منظور می توان MDFها را با پوشش های ضد آتش پوشاند یا مواد و نمک های خاص ضد آتش تیمار کرد. ولی بهترین راه اضافه کردن مواد ضد آتش در حین پروسه تولید است. موارد مصرف این نوع تخته ها بعنوان مثال: پوشش دیوارها، پارتیشن ها، قفسه فروشگاههاو...می باشد.
7. MDF با وزن مخصوص بالا(High Density Fiberboard)
MDF های استاندارد معمولی با ضخامتهای 19-12 میلی متر معمولا" دارای دانسیته kg/m 800-650 هستند. دانسیته های بالاتر یعنی بالای 800 نیز تولید و عرضه می شود.
در واقع با اضافه کردن فیبر، چسب و فشار در حین پروسه تولید اوراق سنگین تر تولید می شود ، افزایش دانسیته قابلیت های ماشین کاری و سطح سازی (رنگ، روکش و...) را افزایش میدهد و نیز خصوصیات مکانیکی و فیزیکی MDF نیز بهبود می یابد.
از موارد استفاده این نوع MDF های سنگین (HDF) عبارتند از:
کف پوشها، پله ها، قفسه های صنعتی، میز کار و...

8. MDF با وزن مخصوص پائین(Low Density Fiberboard)
LDF با وزن مخصوص kg/m 650-550 و ULDF با وزن مخصوص زیر kg/m 550، جهت استفاده در مواردی که وزن کمتر مورد نیاز است و نیازی به استحکام بالا وجود ندارد یا در مواردی که خواص عایق صدا بودن مورد نیاز باشد تولید و عرضه می شود. این MDF ها جهت ساخت پروفیلهای تزئینی معماری، ساخت غرفه های نمایشگاهی و کلا" مواردی که جابجایی با دست مورد نیاز است و نیز حمل و نقل و ابزار خوری سریع مورد نیاز است، کاربرد دارد.


9. MDF با روکش های تزئینی (Decorative surfaced MDF)
مهمتـرین و غیـر قـابـل تفکیک ترین کاربرد یا آماده سازی MDF جهت کاربرد نهایی، روسازی آن و خصـوصـا" روکش کردن آن می باشد. انجـام عملیـات روکـش کردن MDF امـروزه جـزء خدمات ضروری تولیدکنندگان MDF به خریداران می باشد بطوریکه معمولا" اکثر کارخانجات بزرگ تولید MDF دارای خطوط روکشی هم هستند.
انواع روکش ها شامل روکش های چوبی (گونه های مختلف)، کاغذی، ملامینه، PVC و... میشوند.

10. MDFهای قالب گیری شده 
 در این روش تخته MDF به شکل خاصی که در پرس به آن داده می شود تولید می شوند مانند رویه درهای طرح دار و حالت دار، یک تکه MDF یا در کابینت و کشو و پنجره و... .
این محصولات را می توان به راحتی روکش نمود(پرس ممبران) و عرضه بازار مصرف کرد. اخیراً واردات این رویه درها به ایران در حال رونق گرفتن است.

11. MDF های قابل انعطاف
بوسیله یک پیش تیمار شیمیایی روی MDF با ترکیبات الکالین، می توان به آن خواص پلاستیک (موقتی) و قابلیت انعطاف و شکل پذیری را داد.
کلیات مراحل تولید MDF از باگاس
انتقال باگاس از کارخانه شکر
 تسمه نقاله دو جهته 
جداسازی مواد خارجی
 دپیتر ( جدا کردن پیت)
انتقال الیاف به انبار مرطوب
شستشو و آبگیری 
بخارزنی جهت نرم کردن لیگنین(دایجستر) 
جداسازی الیاف از یکدیگر (ریفاینر)و اضافه کردن مواد لازم 
خشک کردن الیاف
 فرم دهی 
پیش پرس
 پرس داغ 
خط اندازه بری
انبار موقت و درجه بندی کیفی
سنباده زنی
 درجه بندی نهایی محصول 
بسته بندی 
انبار محصول


کاربردهای MDF
  تخته فیبر نیمه سنگین Medium Density Fiberboard یکی از جدیدترین انواع اوراق فشرده چوبی است که به دلیل دارا بودن قابلیتهای متنوع و گاه منحصر به فرد با استقبال فوق العاده ای در طی سالهای اخیر روبرو شده است .
این محصول ضمن دارا بودن خواص شبیه سایراوراق فشرده چوبی دارای برخی خواص برتر نیز می باشد که باعث ارتقاء بازار آن در بین سایر اوراق فشرده چوبی مانند تخته خرده چوب (نئوپان)، تخته لایه، تخته فیبر سخت و ... شده است . در واقع این محصول (MDF) ابتدا بعنوان جایگزین اوراق فشرده چوبی مطرح بوده و سپس در کاربردهای جایگزین چوب نیز بکار رفته است. در حال حاضر دامنه کاربردهای آن روز به روز در حال افزایش است .

از جمله خصوصیاتی که باعث ایجاد کاربردهای متنوع (MDF) شده عبارتند از :
• خصوصیـات فیزیـکی و مکـانیکی بالا
• دامنه وسیع دانـسیـته (وزن مخـصوص) ، ضخامت و ابـعاد MDFقابل تولید
• قابلیت ابزار خوری ، ماشین کاری و سنباده زنی
• سطوح صاف و متراکم
• قابلیت شکل پذیری و لبه های صاف
• عدم وجود معایب چوب
• پروفیل دانسیته یکنواخت و همگن
• قابلیت انجام رو سازی های مختلف همچون انواع روکشی های چوبی و غیر چوبی، رنگ آمیزی و غیره
• پایداری ابعاد و مقاومت به فشرده شدن
• زیبایی ظاهری، طبیعت ملایم و ظریف و حالات شبیه به چوب 
• قیمت مناسب 
  تـولیـد انواع مختـلف این محصول در جـهان دامنـه کاربـرد آن را بـسیـار وسیـع کرده است. امروزه می توان تخته فیبر های نیمه سنگین MDF بسیار متنوعی از جمله تخته های سه لایه یا یکنواخت و همگن،تخته های نازک و ضخیم در ابعاد مختلف، تخته هایی با فرم آلدئید، کم فرم آلدئید یا بدون فرم آلدئید، تخته های تبدیل به سایز شده، روکش شده، لبه چسبانده، نقش برجسته، قالب گیری شده، ابزار خورده، پروفیل شده، با دانسیته های بسیار متنوع (کم یا زیاد)، مقاوم در برابر رطوبت، آب، آتش، قارچ، حشره و... را در بازارهای جهانی یافت.
تخته فیبر نیمه سنگین فارغ از خصوصیات و ویژگیهای آن( MDF معمولی و یا خاص) در صنعت به صورت های خام یا روکش شده استفاده می شود. موارد کاربرد MDF به صورت خام اندک بوده و معمولاٌ در بازار نهایی مصرف کالای ساخته شده از تخته فیبر نیمه سنگین ،ازMDF روکش شده و یا رنگ شده استفاده شده است. روش های استفاده از تخته فیبر نیمه سنگین به طور خلاصه در ذیل آمده است:
- ورقهای خام ( بدون روکش)
- ورقهای روکش شده و لبه های ابزار خورده 
- پروفیل های روکش شده 
- چسباندن پروفیل های MDF روی صفحات

مواد اولیه موردنیاز: 
- چوب و مواد لیگنو سلولزی: نظیر چوب، تفاله نیشکر یا باگاس که چوب را می توان از عمده ترین و مهم ترین ماده اولیه این صنعت محسوب نمود که لازم است هرگونه تغییری در عوامل تولید و واریته های چوب کاملا“ کنترل گردد تا بتوان در نهایت اثر بخش آنرا در کیفیت محصول نهایی لمس نمود ضمنا 
- می بایست به نکات زیر نیز توجه خاص نمود: 
- از انواع چوب ها بطور جداگانه یا مخلوط می توان استفاده کرد. 
- چوب ها با قطر کم، شاخه ها و ضایعات استحصالی از جنگل مناسب می باشند. 
- تراشه های رنده شده و یا خاک اره (حتی بعنوان پرکننده) 
- استفاده از مواد لیگنو سلولز غیرچوبی که مازاد تولید محصولات کشاورزی را تشکیل داده و بخش الیافی گیاهان یک ساله را تشکیل می دهند. بعضی از این مواد نظیر الیاف تفاله نیشکر (باگاس) به سهولت در دسترس می تواند باشد بطوریکه در حال حاضر در مناطق جنوبی کشور دپو و انبار کردن آن بدلیل خود سوز بودن مشکلات زیست محیطی را نیز به همراه داشته که در صورت اندیشیدن تدابیر لازم ضمن حفظ سرمایه های ملی می تواند ارزش افزوده قابل توجهی را بدنبال داشته باشد. 
 مواد شیمیایی: عمده ترین ماده شیمیایی که در این صنعت استفاده می شود، رزین یا چسب می باشد که نقش “اتصال دهنده“ را ایفا می نماید به عبارت دیگر متداولترین رزین قابل استفاده، فنل – فرم آلدئید و اوره فرم آلدئید می باشد که متناسب با کاربرد محصول نهایی رزین نیز تغییر خواهد کرد. 
- سایر مواد افزودنی: شامل مواد آهار زنی و مقاوم در مقابل جذب رطوبت بطوریکه منجر به افزایش مقاومت در برابر نفوذ رطوبت گردد و یا مواد حفاظتی که در مقابل آتش و عوامل هم ردیف از مقاومت بیشتری برخوردار گردد (معمولا“ آتش مستقیم مدنظر است). 


ارزیابی مقاومت به موریانه و مقاومت به پوسیدگی MDF ساخته شده از گونه های چوبی مختلف
مواد و روش ها
الف – ساخت پانل های MDF
پانل های MDF در یک کارخانه تجاری در ترکیه ساخته شدند. برون چوب و درون چوب نمونه های کاج پوست کنی شده، راش و بلوط اروپایی به ترتیب از Yalova, Geyve و Trakya تهیه شدند. مجموعا 12 پانل MDF، سه پانل برای هر گونه و سه پانل متشکل از مخلوط 20:40:40 کاج، راش و بلوط اروپا و با چیپس هایی با میانگین ابعاد 20×25×5mm3 ساخته شد. چیپس ها با فشار بخار 7/6 kgcm و دمای 178 درجه به مدت 5 دقیقه در دفیبراتور Asplund، دفیبره شدند. سپس الیاف با 11% اوره فرمالدئید، 1 درصد موم و 8/0 درصد NH4CL مخلوط شد.
کیک الیاف با رطوبت 5/10% در دمای 206 درجه و فشار 40 – 35 به مدت 4 دقیقه با سرعت 100mms در یک پرس پیوسته، پرس شد. سپس پانل های MDF ساخته شده اندازه بری شدند و پس از خنک کردن، تا اندازه نهایی 3660×2230×18mm3 با سنباده 180، 150 و 200، سنباده زنی شدند.

ب – نمونه های آزمایشگاهی
نمونه های چوب ماسیو، از چوب درون گونه های مورد استفاده در ساخت MDF، به عنوان نمونه های کنترل، استفاده شدند. بر روی نمونه هایی MDF تیمار انفجاری انجام گرفت تا ترکیبات کم وزن رزین و فرمالدئید، آزاد و حذف شوند. نمونه های چوب ماسیو نیز تحت تیمار مشابهی قرار گرفتند.

ج – کهنگی تسریع شده
قبل از آزمایشات مقاومت به پوسیدگی قارچ، برای ایجاد شرایط سرویس واقعی، پانل های MDF و چوب ماسیو تحت شش سیکل کامل کهنگی تسریع شده طبق استاندارد ASTMD1037-96a قرار گرفتند. جدول 2 – سیکل های اعمال شده را نشان می دهد. بعد از اعمال این شش سیکل، پانل های MDF و چوب ماسیو قبل از آزمایشات پوسیدگی قارچی در دمای 20 درجه و رطوبت نسبی 65% به مدت 48 ساعت قرار گرفتند.

د – ارزیابی مقاومت به پوسیدگی قارچی
نمونه های MDF و چوب ماسیو به ابعاد 25×25×9mm3 برای آزمایشات مقاومت به پوسیدگی مورد استفاده قرار گرفتند. 12 نمونه از هر پانل MDF و چوب تا رسیدن به درون ثابت، خشک شدند و در دمای 100 درجه با بخار استرلیزه شده و سپس وزن شدند و تحت تاثیر دو قارچ پوسیدگی قهوه ای، Postia placenta, Gloeophyllum trabeum تحت تاثیر دو قارچ پوسیدگی سفید، Trametes vesicelor طبق استاندارد SDTM Dzo 17/81 برای چوب ماسیو قرار گرفتند. بعد از اینکه نمونه ها 12 هفته در دمای 27 درجه و روطبت در دمای 60 درجه خشک شدند و کاهش وزن بصورت درصد کل وزن نمونه ها محاسبه شد. درصد کاهش وزن معاری از میزان پوسیدگی است.

و- ارزیابی مقاومت به موریانه
نمونه های MDF، به ابعاد 34×28×3mm3 از قسمت های ببیرونی و داخلی تخته های MDF تهیه شدند و طبق استانداردهای AWPAE1-97 و ASTMD3345 تحت تاثیر موریانه قرار گرفتند. نمونه های چوب ماسیو از چوب درون درخت نیز جهت مقایسه مورد آزمایش قرار گرفتند. از هر پانل MDF و چوب ماسیو، 5 نمونه آزمایش شد. نمونه ها در مرکز یک مخزن پلاستیکی استوانه ای شکل همراه با یک گرم موریانه های زیر زمین شرقی، Raticutitermes Flavpes قرار گرفتند. نمونه ها روی یک گرم شن شسته شده قرار گرفته و با یک کاغذ فیلتر 42/5mm whatman مرطوب به عنوان منبع غذایی پوشانده شدند. این مخازن به مدت 4 هفته در دمای 25 درجه و رطوبت 80 درصد نگهداشته شدند. در پایان این مدت، نمونه های چوب و MDF را از مخازن خارج کرده و پس از تمیز کردن آنها، برای تعیین مقدار کاهش وزن، مجدداً وزن کرده و تعداد موریانه های زنده شمارش شدند



نتایج بحث
الف- ارزیابی پوسیدگی قارچی
میانگین کاهش وزن نمونه های چوب ماسیو و MDF که تحت تاثیر کهنگی تسریع شده و قارچ های G. trabeum و P.placente و T.Versicolor به مدت 12 هفته قرار گرفته بودند، به ترتیب در شکل های 2، 3 و 4 نشان داده شده است. ترکیب تخته روی حساسیت نمونه های MDF به حمله قارچ G.trabeum بسیار تاثیر گذار بود (شکل 2) نمونه های MDF ساخته شده از بلوط و مخلوط گونه ها در مقایسه با نمونه های MDF راش و کاج در مقابل حمله قارچ G.trabeum مقاومتر بودند. میانگین کاهش وزن در نمونه های MDF حاوی 100% بلوط، 3/11% بود، در حالیکه میانگین کاهش وزن در نمونه های MDF ساخته شده از مخلوط گونه ها، 6/13% بود. نمونه های MDF ساخته شده از راش در مقایسه با سایر نمونه های MDF، کمترین مقاومت را در برابر قارچ داشتند. همچنین، کهنگی تسریع شده در MDF و چوب ماسیو کاهش وزن بیشتری را سبب شد. علی رغم درصد کاهش وزن کمتر در نمونه های MDF، کاهش وزن بیشتر در نمونه های چوب ماسیو، در اثر تخریب قارچ G.trabeum رخ داد. در مقایسه با نمونه های MDF، تاثیر کهنگی تسریع شده در نمونه های چوب ماسیو کمتر بود. مقایسه نمونه هی چوب ماسیو و MDF که تحت تاثیر کهنگی تسری شده قرار گرفته اند با نمونه هایی که تحت تاثیر این تیمار قرار نگرفته اند، برای تعیین اثرات آب، بخار و دما در طی فرآیند پروسه کهنگی تسریع شده مفید است. قارچ P.Placenta در مقایسه با قارچ G.trabeum کاهش وزن کمتری را در همه نمونه های MDF و چوب ماسیو سبب شد .
نمونه های MDF ساخته شده از کاج در برابر حمله قارچ P.placenta کاهش وزن مشابه ای با نمونه های MDF ساخته شده از بلوط و مخلوط گونه ها داشتند.
بخش های بیرونی و داخلی MDF بدست آمده از تخته ها برای ارزیابی تخریب موریانه
نمونه های MDF ساخته شده از راش کمترین مقاومت را به حمل قارچ P.phacenta نشان دادند و کاهش وزن مشابه ای با چوب ماسیو راش داشتند. در مقایسه با قارچ G.trabeum ، کهنگی تسریع شرده تاثیر مشابه ای در کاهش وزن نمونه های MDF ساخته شده از کاج، بلوط و مخلوط گونه ها داشت.
کاهش وزن در نمونه های چوب ماسیو و MDF بعد از 12 هفته تاثیر قارچ G.trabeum هر مقدار نشان داده شده، میانگین 12 نمونه است نمونه ها با کاهش وزن کمتر از 25% جز نمونه های مقاوم طبقه بندی می شوند.
کاهش وزن در نمونه های چوب ماسیو و MDF بعد از 12 هفته تاثیر قارچ P.phacenta هر مقدار، میانگین 12 نمونه است. نمونه ها با کاهش وزن کمتر از 25%، جز نمونه های مقاوم طبقه بندی می شوند.
قارچ T.versicolor در مقایسه با قارچ پوسیدگی قهوه ای، G.trabeum در نمونه های MDF ساخته شده از کاج، بلوط و مخلوط گونه ها کاهش وزن بیشتری را سبب شد کاهش وزن در نمونه های چوب ماسیو بلوط و کاجی که در معرض قارچ T.versicolor قرار گرفته بودند، در مقایسه با نمونه هایی که در معرض قارچ G.trabeum قرار داشتند، بیشتر بود در حالی که کاهش وزن در نمونه های چوب ماسیو راش خیلی زیاد بود. نمونه های MDF ساخته شده از گونه راش و نیز نمونه های وب راش کمترین مقاومت را نشان دادند.
به عبارت دیگر بیشترین کاهش وزن را در بین نمونه های آزمایش شده داشتند طبق استاندارد نمونه های ساخته شده از بلوط در مقابل قارچ های P.phacenta و جز نمونه های بسیار مقاوم طبقه بندی می شوند. همچنین، نمونه های MDF ساخته شده از مخلوط گونه ها در مقابل قارچ های G.trabeum و P.phacenta مقاوم در مقابل قارچ بسیار مقاوم طبقه بندی می شوند. نمونه های MDF ساخته شده از چوب راش در مقابل این قارچ ها، جزء نمونه های با مقاومت متوسط طبقه بندی می شوند.
کاهش وزن در نمونه های چوب ماسیو و MDF بعد از 2 هفته تاثیر قارچ هر مقدار نشان دهنده میانگین 12 نمونه است. نمونه با کاهش وزن کمتر از 25% جزء نمونه های مقاوم طبقه بندی می شود.
تحقیقات نشان می دهد که پانل های چوبی ساخته شد از گونه های بادوام در مقابل قارچ ها مقاوم هستند. در این مطالعه، نمونه های MDF ساخته شده از بلوط و مخلوط گونه ها مقاومت بیشتری را در برابر قارچ های پوسیدگی قوه ای و سفید نشان دادند، هر چند که چوب بلوط کاهش وزن بیشتری نشان داد. چوب بلوط معمولا بخاطر داشتن مقدار زیادی تانن در چوب درون بلوط سفید حاوی تیل است مسدود شدن حفرات سلولی باتیل درآورند، دلیل دوام طبیعی زیدی چوب درون بلوط است. از طرف دیگر کهنگی تسریع شده، مقاومت به پوسیدگی MDF و نمونه های چوب مسیو را کاهش می دهد. این مسئله از افزایش تخلخل نمونه های MDF به خاطر نفوذ هیف و در نتیجه تخریب بیشتر بخاطر تاثیر کهنگی بر رزین اوره فرمالدیئید والیاف چوب ضعیف شده ناشی می شود. چون اوره فرمالدئید مقاوم به آب نیست، بعد از کهنگی تسریع شده، واکشیدگی نمونه باعث دسترسی بیشتر قارچ به الیاف چوب می شود. بعبارت دیگر، قبل از اعمال کهنگی، قارچ های مخرب چوب قادر نیستند به آسانی به داخل نمونه های اتصال یافته با چسب اوره فرمادئید، نفوذ کنند. علاوه بر این فاکتورها، خیساندن دراز مدت در آب باعث آبشویی مواد محلول در آب و در نتیجه کاهش مقاومت به پوسیدگی می شود. در اثر اعمال حرارت، بسته به نوع گوه چوبی، شدت و مدت زمان تیمار حرارتی، مقاومت به پوسیدگی ممکن است بطور جزئی تا خیلی زیاد کاهش یابد.

ارزیابی مقاومت به موریانه
میانگین کاهش وزن و درصد موریانه هایی که زنده مانده اند، در نمونه های MDF و چوب ماسیو، در جدول 5 نشان داده شده است. ترکیب تخته تاثیر قابل توجهی بر حساسیت نمونه های MDF در مقابل حمله موریانه در مدت 4 هفته، نداشت. کاهش وزن در نمونه های MDF ساخته شده از راش و مخلوط گونه ها در مقایسه با نمونه های MDF ساخته شده از مخلوط کاج و بلوط کمتر ود. میانگین کاهش وزن در قسمت های بیرونی نمونه های MDF ساخته شده از چوب راش 2/15 % و مقدار موریانه های زنده مانده، 75% بود. علی رغم کاهش وزن کمتر در چوب ماسیو بلوط، موریانه کاهش وزن بیشتری در نمونه های ساخته شده از بلوط سبب شد. کاهش وزن در نمونه های MDF ساخته شده از چوب راش و در چوب ماسیو راش مشابه کاهش وزن در چوب ماسیو بلوط و MDF ساخته شده از بلوط بود. (جدول 5).
قسمت های بیرون MDF ساخته شده از مخلوط گونه ها در طی آزمایشات تخریب موریانه به رشد کپک حساس بودند، در حالیکه روی نمونه های MDF در آزمایشات در تماس با خاک بخاطر شرایط استرلیزه شده، کپکی رشد نکرد. دجه بندی ظاهری نمونه ها منعکس کننده کاهش وزن همه نمونه هاست (جدول 5). بجز در قسمت های بیرونی نمونه های MDF ساخته شده از چوب راش، مرگ موریانه ها در مخازن مربوطه رخ نداد. موریانه ها نمونه های MDF ساخته شده از بلوط و کاج را به عنوان منبع غذایی ترجیح دادند و سایر نمونه های MDF و چوب ماسیو کاج نیز تحت تاثیر تخریب موریانه قرار گرفتند. نتایج مطالعه حاظر نشان می دهد که اگر چه نمونه های MDF ساخته شده از بلوط و مخلوط گونه ها در مقابل قارچ های مخرب چوب مقاوم هستند، ولی مورد حمل موریانه ها قرار می گیرند. (1980 Zeeuw, panshin) نشان دادند که نمونه های چوبی که مورد حمل حشرات یا حفاران دریایی قرار گرفته باشند، ممکن است بیشتر دچار حمله قارچی شوند.
نتیجه گیری
نمونه ای MDF ساخته شده از کاج، راش، بلوط، مخلوط گونه ها و نمونه های چوب ماسیو تحت تاثیر قارچ های پوسیدگی قهوه ای، G.trabeum و P.phacenta و قارچ پوسیدگی سفید، T.versicolor و موریانه زیر زمینی، R.flavipes قرار گرفتند. نمونه های MDF ساخته شده از بلوط و مخلوط گونه ها مقاومت بیشتری را در برابر همه قارچ ها نشان دادند. کهنگی تسریع شده قبل از تاثیر قارچ، مقاومت نمونه های MDF را به پوسیدگی قارچ کاهش داد.
اگر چه نمونه های MDF ساخته شده از راش در مقایسه با سایر نمونه های MDF، کاهش وزن بیشتری داشتند، ولی نمونه های MDF ساخته شده از راش و مخلوط گونه ها کاهش وزن کمتری در برابر تخریب موریانه نشان دادند. این مسئله ممکن است از رفتار تغذیه ای موریانه ها ناشی شده باشد. Ohmura و همکاران (1999)، گزارش کردند اگر چه مواد استخراجی چوب درون باعث افزای شمقاومت چوب در برابر موریانه ها می بود، ولی علاوه بر این، بعضی از انواع ترکیبات چوب نیز فعالیت بعضی از موریانه ها را مختل می کند. نتایج این تحقیق نشان داد که چوب نیز فعالیت بعضی از موریانه ها را مختل می کند. نتایج این تحقیق نشان داد که چوب درون بلوط اروپا بیشترین مقاومت را به حمله موریانه دارد. چوب بلوط بخاطر داشتن مواد استخراجی در چوب درون ویتل در آورند ها در مقابل قارچ های مخرب چوب، جزء چوب های بسیار مقاوم یا مقاوم طبقه بندی می شود. بخاطر اینکه مدودیت های استفاده از مواد حفاظتی در فرآورده های چوبی در حال افزایش است، برای افزایش مقاومت پانل، افزایش داد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که مقاومت به پوسیدگی پانل های MDF را می توان با اضافه کردن چوب بلوط در ترکیب چوب های مورد استفاده در ساخت پانل، افزایش داد. البته موریانه ها قادرند نمونه های MDF ساخته شده از چوب بلوط را نیز مورد تخریب و پوسیدگی قرار دهند. بنابراین، با افزودن موریانه کش ها و قارچ کش ها قبل از ساخت تخته، می توان مقاومت پانل های MDF را در برابر تخریب بیولوژیکی، در نواحی که به شدت در معرض پوسیدگی و موریانه قرار می گیرند، افزایش داد.

سوسک معمولی مبلمان (آنوبیوم پونکتاتوم):
معمولا حملات توسط حشرات به چوب های نرم اغلب توسط کرم چوب صورت می گیرد که در ساختمان ها در چوب آلات ساختمانی، پایه، کف اتاق ها و تیر افقی کف ها پیدا می شوند.
سوسک ماده بالغ تخم ها را درون چوب آلات قرار می دهد. لارو چوب آبات را سوراخ می کند و رفته رفته باعث ضعف چوب می شود این مرحله حداقل سه سال ادامه می یابد تا موقعی که لارو بالغ 25 میلیمتر (یک دهم اینچ) طول پیدا کند. سوسک های بالغ در مرحله تکمیل شفیره در چوب به اندازه 2 – 1 میلیمتر سوراخ می کند و بیرون می آید .

شپش های سوراخ کننده چوب:
پنتادرام هوتونی و آفی روم کونفیا مهمترین شپش هایی هستند که معمولا پیدا شده اند و گاهی به چوب حمله می کنند.
آنها بیش از دو سال طول می کشد تا بالغ شوند، خرابی در چوب بوسیله لاروات که در چوب لانه می سازند. (سوراخ کردن چوب جهت استقرار لاروات).
عمدتاً در طول الیاف، ترک دیوارهای نازک، توک های چوب، سوراخ کننده ها سوراخ هایی جهت مهاجرت (خارج شدن) حفر می کند که کمتر از 2 میلیمتر قطر دارند.
قطر سوراخ های خروجی شپشی ها، کوچکت را ز سوراخ های سوسک چوب خوار است.
پوسیدگی مرطوب (پوسیدگی تر):
نفوذ آب باران، لوله کشی معیوب، نشست کمی از لوله کشی و ساختار رطوبتی چوب بین (5 – 10 درصد) موجب پوسیدگی خواهد شد و باعث تجمع پوسیدگی و تعداد زیادی قارچ می گردد.
قارچ ها معمولا بدلیل خاصیت چوب در طول الیاف میسیلیوم ها تقسیم می شوند تا جایکه سطحی را آلوده کند و بدنه های میوه معمولا قارچ تولید نمی کنند.

پوسیدگی خشک:
سرپولالاکریمانوس این پوسیدگی در درجه اول در شرایط تهویه محدود و رطوبت بالا شروع می شود که بهترین میزان رطوبت برای پوسیدگی 40 – 30 درصد می باشد.
پوسیدگی خشک فعال می تواند در چوب آلات کمتر از 20 درصد رطوبت نیز باقی بماند. قارچ می تواند در تمام ساختار یک ساختمان رشد کند. اگر در شرایط مناسب قرار گیرد.
قارچ می تواند توسط آجر و فعالیت بنایی، پشت گچ در مسیر، چوب آلات قرار گیرد.
چوب آلات فاسد Coboidal و ترک خورده، معمولا بر روی توده های بالغ بزرگ خاشکتری و مسیلیوم سفید توسعه می یابد.
میلیون ها هاگ قرمز رنگ مانند گرد و غبار مایل به قرمز بر روی روکش بدنه فرآورده می نشیند و تکثیر می شود. این هاگها، بیماری قارچی را به مکان های دیگر نیز منتقل می کند.
بخشهایی تیر افقی کف طبقه همکف و دیواره ها بوسیله پوسیدگی مرطوب بوتینا کانیوفورا بدلیل مواد دوره ای ثابت و فقدان رطوبت و زمین مرطوب کمتر تاثیر می پذیرد.
بخش های تیر افقی طبقه همکف و بخش دیواره بدلیل فقدان رطوبت و زمین مرطوب تازه، در محل کمتر بوسیله پوسیدگی مرطوب پوسیده شده است.
بخش های تیر افقی کف در سطح طبقه همکف تعمیر شده است. منطقه Salum با یک غشاء مرطوب ثابت و مهر شده است.

نظرات 1 + ارسال نظر
niksirat جمعه 9 فروردین‌ماه سال 1392 ساعت 11:49

mamnoonm besyar mofid bod.agar etelaate bishtari dar morede mdf dar ekhtiaram garar dahid besyar moteshakeram

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد